Spremljevalni program

V spremljevalnem programu sodelujejo:

 1. Razstava fotografij ODTUJENOST
  Avtorica: Tina Dović
  Z všolanjem postane romski otrok ujetnik velikih zaprtih prostorov, neznanih obrazov, jezika in glasov. Barve njegovega sveta so veliko lepše. Serija fotografij raziskuje problem identitete otrok, ki se morajo znajti v dveh tako različnih svetovih.
 1. Razstava fotografij ROMI MED NAMI
  Avtor: Borut Peterlin
  Fotograf Borut Peterlin je Rome na Dolenjskem spremljal pri njihovih vsakodnevnih naporih za boljše življenje predvsem skozi reportažno fotografijo. Na ta način širši javnosti predstavlja razmere ter osebne zgodbe, s katerimi se Romi srečujejo skoraj na vsakem koraku njihovega življenja.
 1. Srčki iz Kerinovega Grma rastemo/ Vodžorja zur Krugljo ber barjoven
  Avtorji: Romski izobraževalni inkubator Krško – RII Krško          
  Člani tima  Romski izobraževalni inkubator Krško bodo na velikih foto panojih predstavili glavne aktivnosti programa Koraki do integracije.
 1. Razstava fotografij MOST DO ROMOV
  Avtorji fotografij so dijaki Gimnazije Novo mesto, gimnazije iz Eppingena ter Romi, vključeni v program OŠ za odrasle pri RIC-u Novo mesto:
  Jaka Piletič, Nuša Kastelic, Joy Lauter, Johnny Benz, Tabea Meingast, Dalibor Jurkovič, Aleksandra Hudorovac
  Razstava ja nastala v okviru Comeniusovega šolskega partnerstva med Novim mestom in nemškim Eppingenom. Namen projekta je bil osvetlitev aktualne problematike integracije v multietnični Evropi. V Sloveniji so dijaki spoznali, v kako siromašnih in diskriminirajočih življenjskih razmerah živijo Romi danes. Spoznali so otroke in mladostnike v romskih naseljih Brezje in Šmihel in v različnih vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Fotografska razstava je nastala kot aktivnost omenjenega projekta.
 1. EKO–ETNO ROMSKA MODA
  Blagovna znamka Amulet je nastala v okviru projekta Eko – Etno romska moda. Predstavljena kolekcija in pot njenega nastajanja sta enako pomembni. Izhajata iz potreb ljudi na območju jugovzhodne Slovenije in želje po odpravi diskriminacije in socialne distance med Romi in Neromi. V družbeni matrici smo ljudje morda res različni – a univerzalno enaki. Blagovna znamka Amulet nastaja skozi vsakokraten proces kreiranja sodobne mode, posvečena lepoti, veselju, zdravju, ljubezni, uspehu. Tudi estetika, kvaliteta in vsebina naše sodobne mode komunicirajo v univerzalnem jeziku, ki ne pozna meja in etničnih ali kakšnih drugih predsodkov.
 1. Plesna točka romskih deklet iz Kočevja (aktivnost projekta SORO – Sodelovanje za zdravje Romov)
  Nastopajo: Vlašič Anita, Bartol Mirjana, Švarc Jasna, Tivadar Veronika, Cvetka Vlašič, Darinka Kovačič, Vlašič Nataša, Horvat Laura, Hudorovič Petra, Ismeta Kovač, Železnik Azra, Bartol Tamara
  V sklopu projekta SORO (Sodelovanje za zdravje Romov) je eden od programov namenjen tudi širjenju zdravega načina življenja in preprečevanju odvisnosti med Romi. Letos jeseni so v Kočevju izvedli tečaj plesa za romska dekleta, kjer so na zabaven in poučen način spoznavala pomen redne telesne aktivnosti za zdravje. Udeleženke so se tečaja, ki je potekal v plesni šoli Jasmina, redno udeleževale. Nad tečajem so bile navdušene, zato so se nekatere že vpisale v druge plesne skupine. Na konferenci bodo dekleta premierno predstavila skupinsko točko, ki so se jo v okviru tečaja naučile.